Ako ušetriť na energiách? S veľkými investíciami aj úplne bez peňazí!

16. 11. 2022

S prichádzajúcou zimou a nastupujúcim vykurovacím obdobím sa ceny energií stávajú predmetom diskusie snáď v každej domácnosti. Hrozba násobného zvýšenia zálohových platieb či extrémnych vyúčtovacích faktúr za elektrinu už zopár mesiacov nedá spávať mnohým zodpovedným spotrebiteľom.

Ako ušetriť na energiách

Možnosti a spôsoby šetrenia na energiách sú rôzne a ich voľba závisí od charakteristík konkrétnej domácnosti. Pochopiteľne, iný potenciál úspor má 40-ročný nerekonštruovaný rodinný dom a iný moderná nízkoenergetická novostavba. Iné možnosti šetrenia má domácnosť, ktorá elektrinu používa aj na ohrev vody či vykurovanie, a úplne iné byt v paneláku, ktorý má teplo a teplú vodu zo systému centrálneho zásobovania a elektrinu využíva len na prevádzku bežných spotrebičov. Nie všetky prístupy k úsporám sú teda použiteľné pre všetky kategórie spotrebiteľov elektrickej energie. Platí, že každý spotrebiteľ si smerovanie svojej cesty k úsporám musí určiť sám, podľa možností svojej domácnosti.

Dôležitým predpokladom je pritom poznanie svojej spotreby elektrickej energie. A to nielen sumárne spotrebované množstvo elektriny za rok, ale napríklad aj po častiach: koľko sa jej minie na kúrenie, prípravu teplej vody, svietenie, varenie, či podľa rozdelenia spotreby v čase: ktoré mesiace sú energeticky najnáročnejšie, ako sa vyvíja spotreba počas týždňa, počas dňa...

Vedeli ste, že v priemerne veľkom a dosiaľ neobnovenom staršom rodinnom dome na Slovensku sa spotrebuje na zabezpečenie tepelnej pohody – vykurovanie aj viac ako 80 % celkovej dodanej energie (podľa druhu vykurovania, nemusí ísť len o elektrinu)?

Ovplyvňujú to dve základné skutočnosti – dlhá vykurovacia sezóna (v našich klimatických podmienkach treba v severnejších okresoch vykurovať neraz už od polovice septembra až do mája, teda osem mesiacov) a tiež fakt, že vyrobené a dodané teplo sa v dome udrží len krátko – pri nezrekonštruovanej budove s netesnými oknami a dverami totiž uniká celým povrchom budovy.

Investovať do zateplenia, výmeny okien či nových energeticky úsporných spotrebičov je v dnešnej neistej dobe nepochybne správne rozhodnutie. Čo však v prípade, ak napätý rozpočet nedovoľuje žiadne investície ani nákupy nových spotrebičov? V tom prípade prichádzajú na rad opatrenia, ktoré vás z finančného hľadiska nestoja nič, investíciou však musí byť ochota meniť vlastné správanie a zvyky.

Tu je niekoľko neopozeraných tipov na takéto šetrenie:

Je všeobecne známe, že umývačka riadu je sama osebe podstatne energeticky efektívnejšia ako ručné umývanie riadu. Platí to najmä v tom prípade, ak sa riady umývali pod tečúcou vodou. Aj umývačka sa však dá prevádzkovať s rôznou mierou energetickej efektívnosti. Najmenej elektriny minú programy s označením EKO, najviac energie sa spotrebuje pri intenzívnych umývacích programoch, ktoré ohrievajú vodu aj na viac ako 70 °C. Aby ste sa vyhli nutnosti používať intenzívne programy, snažte sa vkladať do umývačky riad čiastočne zbavený nečistoty. Takto „predčistený“ riad sa potom dobre umyje aj pri nižšej teplote, s menším množstvom vody a čistiaceho prostriedku a navyše sa zbytočne nezanáša ani odpadové potrubie umývačky.

Dôležité je tiež umývačku pred spustením kompletne naplniť. Použitie programu s polovičnou náplňou rozhodne neznamená, že ušetríte polovicu spotreby elektriny!

Na úsporu energií myslite aj pri varení a pečení. Vedeli ste, že s každým otvorením dvierok rúry z nej unikne asi 20 percent naakumulovaného tepla? Vás síce „ovalí“ tepelná vlna, ale teplota v rúre okamžite prudko klesne. Potvrdí vám to svetelná kontrolka a termostat, nastavený na konkrétnu teplotu, ktorý sa po zatvorení dvierok ihneď znovu zopne, a kým sa rúra opätovne nahreje na požadovaných napr. 180 °C, je to ďalších niekoľko minút vysokého výkonu vášho spotrebiča navyše. Oplatí sa mať teda čisté sklo a prípravu pečenej pochúťky čo najviac pozorovať zvonku.

Šetrenie energií

Skvelým pomocníkom na rýchle ohriatie jednej porcie jedla je mikrovlnná rúra. Ak však potrebujete zohriať jedlo pre viac osôb, alebo viac druhov pokrmov, využite radšej sporák. Čo však treba minimalizovať najviac, je rozmrazovanie potravín – najmä pri rozmrazovaní väčších kusov mäsa mikrovlnka minie nezanedbateľné množstvo elektriny. Tomu sa pritom dá jednoducho predísť – včasným vybratím potravín z mrazničky a ich pozvoľným rozmrazením buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke.

Ak máte doma sušičku bielizne, iste viete, že je to výborný pomocník, vďaka ktorému sú obľúbené kusy oblečenia po opratí rýchlejšie opäť k dispozícii, zvyčajne ich netreba ani žehliť a z domácností mohli zmiznúť nevzhľadné sušiace stojany na bielizeň. Za tento komfort však platíme – v tomto prípade zvýšenou spotrebou elektriny.

Za zváženie preto stojí, či sa neoplatí – aspoň v niektorých prípadoch – návrat k prirodzenému sušeniu bielizne na ramienku či vešiaku. Vlhké oblečenie sa sušením na ramienku vystrie, takže náročného žehlenia sa obávať netreba. Navyše sa počas sušenia vlhkosť z opratej bielizne prirodzene odparuje do priestoru a zvyšuje sa vlhkosť vzduchu, čo je najmä v panelákových bytoch žiaduce aj zo zdravotného hľadiska. Mimochodom, práve chýbajúca vlhkosť ovzdušia je dôvodom, prečo svoje domácnosti často zbytočne prekurujeme. Ak je vlhkosť vzduchu primeraná, pocitovo nám pre tepelnú pohodu stačí o dva stupne nižšia teplota ako pri suchom vzduchu.

Ďalšie zaujímavé tipy, ako môžete ušetriť na spotrebe energií vo svojej domácnosti, nájdete na sse.sk/rady.

>Viac aktualít

Prihláste sa na odber noviniek do e-mailovej schránky
Najaktuálnejšie dianie priamo vo vašej e-mailovej schránke
Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracúvaním osobných údajov.