Elektrická energia sa dá vyrobiť už aj zo syra či z jogurtu. Chcete vedieť, ako je to možné?

20. 1. 2022

Vietor, voda či slnko dnes patria medzi bežne známe zdroje zelenej energie. Tu sa však možnosti na jej výrobu ani zďaleka nekončia. Vedeli ste, že v mestečku Albertville na juhovýchode Francúzska napríklad funguje elektráreň, ktorá ju získava z odpadu vznikajúceho pri výrobe syra?

Elektrická energia sa dá vyrobiť už aj zo syra

Netradičné využitie srvátky

Za jej vznikom stojí energetická spoločnosť Valgo (pôvodne Valbio), ktorej sa výstavbou netradičnej elektrárne podarilo pokryť spotrebu obce s takmer 1 500 obyvateľmi. Na výrobu elektriny využíva odstredenú srvátku – vedľajší produkt výroby miestneho lahodného syra beaufort, ktorý zreje vysoko v horách a ktorý preslávil región Savojsko.

Ako to všetko funguje? Srvátka sa prírodnou fermentáciou v nádrži so špeciálnymi baktériami premení na bioplyn – zmes metánu a oxidu uhličitého. Bioplyn potom poháňa motor, ktorý ohrieva vodu na 90 °C a vyrába energiu. „Syrová“ elektráreň v Albertville úspešne funguje od októbra 2015 a vyrobí približne 2,8 milióna kWh elektrickej energie ročne.

Takéto využitie srvátky je pre menších výrobcov syrov výhodné, pretože im vlastne pomáha zbaviť sa odpadu. Srvátka je pre nich vedľajším produktom, ktorý musia likvidovať. Zatiaľ čo veľké syrárenské spoločnosti pripravujú zo srvátky napríklad proteínový prášok pre športovcov, pre menších výrobcov je to finančne neúnosné. Radšej ju posielajú na farmy ako krmivo alebo hnojivo.

Elektrina vyrobená z jogurtu

Elektráreň v Albertville pritom nebola prvou svojho druhu. Prototyp elektrárne poháňanej srvátkou predstavila spoločnosť Valgo ešte v roku 2005. Odvtedy postavila v Európe a Kanade asi 20 menších elektrární, ktoré fungujú na tomto princípe. Podobné lastovičky sa objavujú i v USA. Fermentáciu srvátky a jej premenu na elektrickú energiu využíva aj čistička odpadových vôd Gloversville-Johnstown pri americkom meste Albany v štáte New York. Ide o srvátku, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe gréckeho jogurtu v mliekarni Fage.

V Anglicku na podobnej báze funguje mliekareň Lake District Creamery v Cumbrii, kde sa vyrába známy anglický syr čedar a zo srvátky následne aj elektrina. Rovnaký prístup zvolila aj mliekareň Wensleydale Creamery v Severnom Yorkshire v Spojenom kráľovstve.

Skrytá sila cibule

Skrytá sila cibule

Zaujímavých príkladov využitia alternatívnej energie existuje ešte viac. Gills Onions, kalifornská spoločnosť, ktorá je najväčším spracovateľom čerstvej cibule v USA, začala v roku 2009 premieňať na cennú energiu odpad z cibule. Pri lúpaní totiž 35 až 40 percent tejto zeleniny vyjde nazmar, a tak sa spoločnosť rozhodla vyše 130 000 kg odpadu denne spracovávať inak.

Namiesto kompostovania začala spoločnosť tieto zvyšky drviť. Výsledkom je šťava bohatá na baktérie vytvárajúce metán, ktorý sa v elektrárni následne mení na energiu. Spoločnosť tak dokázala pokryť vyše 40 percent svojej spotreby zelenou elektrinou zo zvyškov.

Zelená energia dostupná na jeden klik

Na Slovensku síce elektrárne na báze spracovania srvátky či cibule zatiaľ nemáme, no aj v našich podmienkach sa čoraz viac rozširuje výroba zelenej elektrickej energie bez emisií a nepriaznivých vplyvov na životné prostredie. Tento ekologický variant elektriny je v súčasnosti prístupný pre každého prostredníctvom Zelenej energie od SSE. Stačí si k štandardným platbám za elektrinu priplatiť mesačne dve eurá a 100 % spotreby elektriny vašej domácnosti bude krytých obnoviteľnými zdrojmi energie, akými sú voda, vietor, slnko či biomasa. Zelená energia od SSE je navyše vyrobená výlučne na Slovensku. Ak máte záujem o ekologickú elektrinu, nemusíte nikam chodiť. Zmluvu môžete uzatvoriť rýchlo a jednoducho aj online priamo z pohodlia svojho domova.

 

CHCEM ŠETRIŤ PRÍRODU SO ZELENOU ENERGIOU OD SSE

Rovnaká a predsa iná. Zelená energia od SSE

>Viac aktualít

Prihláste sa na odber noviniek do e-mailovej schránky
Najaktuálnejšie dianie priamo vo vašej e-mailovej schránke
Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracúvaním osobných údajov.