• Prejsť na

Pečieme úsporne!

Sviatky nám zaberú množstvo času a energie na prípravu príjemnej vianočnej atmosféry, pečenie chutných a voňavých dobrôt a chystanie pochutín pre návštevy.

Pri pečení a príprave tradičných vianočných dobrôt využívame približne 80 % spotrebičov súčasne - sporák, rúra, mixér, šľahač, varná kanvica, ktorých využívanie a výkon sa odzrkadľuje aj v účte za energie. Viete, ako s nimi pracovať úsporne a efektívne?


Máme pre vás hneď niekoľko tipov, ako variť a piecť úsperne.

1. Varenie na plyne je lacnejšie a šetrnejšie. Ak máte plynový sporák, oheň by mal kopírovať veľkosť hrnca. Veľký plameň totiž zbytočne uniká mimo hrnca.

2. Používajte pokrievku. Pokrievka hrnca pri varení zachytáva unikajúce teplo, čím sa vám voda v hrnci zohreje rýchlejšie. Ušetríte aj trojnásobok času a energie.

3. Ak máte elektrický sporák, vodu zohrejte najskôr v rýchlovarnej kanvici. Energie tak môžete znížiť aj o 30 %.

4. Pred pečení sladkých vianočných koláčikov je potrebné rúru dobre vyhriať, tomu sa nevyhneme. Proces však vieme skrátiť tým, že dvierka necháme zatvorené počas celej doby pečenia. Otváraním nám z rúry uniká až 20 % tepla. Tým pádom môžeme rúru vypnúť o pár minút skôr.

5. Využite všetko teplo v rúre. Počas pečenia sa v rúre nahromadí veľa tepla. Ak vypnete rúru pár minút pred dopečením, využijete teplo, ktoré sa v rúre nahromadí a koláč sa Vám bez problémov dopečie.

6. Nerozmrazujte potraviny v mikrovlnke, vyberte ich večer pred prípravou a vložte do chladničky. Potraviny sa vám rozmrazia ale nepokazia.

Vyskúšajte náš overený recept na úžasné čokoládovo-orechové rožteky, ktoré navodia tú pravú vianočnú atmosféru. 

Čokoládovo-orechové rožteky

Cesto:

350 g masla 
1 žĺtok 
15 g práškového cukru
80 g kakaa
400 g hladkej múky

Na obaľovanie:

mleté orechy
horká čokoláda

Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto spolu spracujeme.
  2. Z cesta vytvarujeme malé rožteky a uložíme ich na plech vyloženým papierom.
  3. Rúru vyhrejeme na 170 °C.
  4. Rožteky pečieme približne 10 - 15 minút.
  5. Upečené necháme vychladnúť.
  6. Potom ich máčame v roztopenej čokoláde a obaľujeme nasekanými orechmi.
Prihláste sa na odber noviniek do e-mailu
Najaktuálnejšie dianie priamo vo vašej emailovej schránke